Новини

Маленька країна й великі ринки: міжнародний досвід ісландської компанії Vesturport

1 серпня 2018, 12:25

Як локальній кінокомпанії розробити серіал, який ще на етапі створення отримає нагороду Berlinale? Як акторові з невеликої країни вийти на світовий рівень? Про це та багато іншого ‒ 18 вересня на KYIV MEDIA WEEK в inspiration talk ісландця Гіслі Орн Гардарссона (Gísli Örn Garðarsson).

Гіслі Орн Гардарссон ‒ людина, що досягла успіху в цілому комплексі професій, пов'язаних з кіно та театром. Гіслі ‒ популярний ісландський кінотеатральний актор, продюсер, режисер і сценарист. А також ‒ один із засновників проекту Vesturport, своєрідного гібрида театру і кінокомпанії, який відзначений увагою критиків і великою кількістю нагород в обох сферах.

Написана Гіслі драма «Діти» 2006 року отримала нагороду за «Кращий сценарій» на Edda Awards ‒ головній кінопремії його батьківщини, лауреатів якої визначає Академія кіно та телебачення Ісландії (Icelandic Film and Television Academy). Роком пізніше він ‒ вже як продюсер ‒ отримав Edda Awards у номінації «Кращий фільм»: за драму «Батьки».

Того ж 2007-го на Берлінському кінофестивалі отримав премію EFP Shooting Star, яку міжнародне журі щороку вручає 10 кращим молодим європейським акторам і актрисам у віці від 18 до 32 років, котрі вже встигли прославитися в рідних країнах. А 2017-го Гіслі Орн Гардарссона на Edda Awards було названо «Кращим актором другого плану» за фільм «Клятва» (The Oath). Крім того, масовому глядачеві Гіслі відомий за роллю ватажка асасинів у голлівудському блокбастері «Принц Персії: Піски часу» (Prince of Persia: The Sands of Time, 2010).

Також він створив багато гучних проектів в якості театрального режисера. Наприклад, 2008-ого поставив у Brooklyn Academy of Music в Нью-Йорку знамениту незакінчену п'єсу німецького драматурга Георга Бюхнера «Войцек» (Woyzeck): музику для цієї вистави спеціально написав Нік Кейв. А завдяки проекту «Серце Робін Гуда» (The Heart of Robin Hood, 2015), Гіслі став першим ісландським режисером, який поставив виставу на Бродвеї.

На даний час Гіслі як продюсер і режисер працює над проектом «Чорний порт» (Black Port) ‒ драматичним серіалом Vesturport, який розповідає про жителів маленького ісландського села, добробут яких, що повністю залежить від рибного промислу, руйнується через регуляторні рішення уряду. Серіал ще знаходиться в стадії розробки, але цього року вже отримав престижну нагороду Series Mania в рамках пітчингу Berlinale.

У своєму виступі в форматі inspiration talk, організованому за підтримки ТРК «Україна», Гіслі Орн Гардарссон зробить особливий акцент саме на проекті «Чорний порт». А також ‒ зупиниться на специфіці роботи Vesturport, яка допомогла ісландській компанії незвичайного формату, що об'єднує театр і кіновиробництво, вийти на міжнародний рівень.

Крім того, на KMW Гіслі розповість про подробиці свого особистого кар'єрного шляху ‒ від театрального до кіно- та серіального виробництва. А ще ‒ поділиться напрацьованими на цьому шляху лайфхаками для представників різних професій: акторів, режисерів, продюсерів.

Inspiration talk Гіслі Орн Гардарссона відбудеться у другий день KYIV MEDIA WEEK (18 вересня) з 18:00 до 18:40.

Цей виступ входить до ряду заходів KMW, присвячених виробництву телевізійних серіалів і організованих за підтримки ТРК «Україна», одного з лідерів з виробництва та демонстрації серіального контенту в Україні. 2018 року до ефіру на каналі заплановано понад 900 прем'єрних годин серіалів, з них 440 годин  ‒ україномовні. Всього 2018 року на каналі відбудеться понад 80 прем'єр серіалів. В осінньому сезоні ‒ близько 50.

KYIV MEDIA WEEK відбудеться 1721 вересня 2018 року в Hyatt Regency Kyiv (Київ, Україна). Зареєструватися на медіафорум можна тут.

За анонсами заходів KMW 2018 та іншими новинами медіафоруму стежте на нашому сайті та офіційній Facebook-сторінці.