Новини

Українсько-китайська співпраця у сфері медіа: Китай розкриває обійми

18 вересня 2018, 10:14

17 вересня пильна увага гостей та учасників міжнародного медіафоруму KYIV MEDIA WEEK 2018 була прикута до численної китайської делегації. І недарма: китайські чиновники у сфері медіа, управлінці й бізнесмени завітали до столиці України налагоджувати ще не дуже міцні, але, безумовно, перспективні зв'язки. Для обговорення результатів співпраці за минулий рік, визначення спільних інтересів, мети і напрямів подальшого парнтерства, за круглим столом в секції Focus on China зібралися вищі посадовці й найбільш успішні медіабізнесмени обох країн.

Усі без винятку учасники заходу висловили думки й сподівання, що в України і Китаю – величезні перспективи для реалізації спільних проектів. Наразі Україна перебуває на стадії перемовин з China Film Co-Production Corporation (CFCC) щодо підписання двосторонньої угоди про копродукцію між Кабінетом міністрів України та Урядом КНР. І, як уточнила сьогодні під час круглого столу виконавчий директор Української Кіноасоціації Вікторія Ярмощук, виявляється, що таких угод про спільне виробництво з Китаєм підпишуть одразу дві: окремо про кіновиробництві й окремо про спільне телевиробництво.

Зазначимо, що майже рік тому китайці й українці почали активно підтримувати стосунки у кіно- та телесфері. У вересні 2017 року, якраз під час минулорічного KYIV MEDIA WEEK, було укладено угоду про співпрацю між Національною суспільною телерадіокомпанією України (НСТУ) і Міжнародним радіо Китаю (China Radio International, CRI). Незважаючи на такий незначний термін (за мірками зрушень міждержавних відносин в той чи інший бік), вже маємо декілька перспективних спільних проектів.

Зокрема, українська група компаній FILM.UA домовилася з китайською Stellar Mega Group про спільне виробництво повнометражної військової драми Flaming Eagle. Виробничий бюджет стрічки становить $25 млн, реліз заплановано на 2020 рік.

Крім цього, група FILM.UA та China International Art and Business Alliance працюють над пригодницьким повнометражним ромкомом Ukrainian Treasure (бюджет фільму сягає $2,5 млн). Прем'єра запланована на 2019 рік.

Ще 2017 року українська компанія «Фор-Пост» уклала з китайськими колегами угоду про виробництво спільного художнього фільму «Шовк». Проект ознайомить глядачів з культурами України і Китаю. Планується, що це буде серіал (8 серій або й більше).

У березні 2018 року в Києві відбулися зйомки китайського детективного серіалу «Золоте око». Виробництвом займається китайська відеоплатформа iQIYI. Продакшн-сервіс в Україні організовувала «Студія Золоте Руно».

Заради справедливості варто зазначити, що українсько-китайська співпраця започаткована значно раніше, адже комерційним структурам не обов'язково оглядатися на наявність міжурядових договорів про копродукцію для реалізації спільних проектів, а радше для продажу цікавого контенту за кордон. Серед проданого українського аудіовізуального контенту до Китаю доречно виокремити повнометражні художні та анімаційні фільми («Незламна», «Сторожова застава», «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила»), серіали («Нюхач»), анімаційні серіали «Ескімоска», «Козаки. Футбол»,«Козаки. Навколо світу» і «Котигорошко та його друзі»; цикл програм «Великі мрійники»; формати телевізійних шоу: Crack Them Up (в Україні – «Розсміши коміка»), Go Dance! (в Україні – «Майдан's»), Claim to Meladze (в Україні – «Хочу до Меладзе»).

Учасники круглого столу сподіваються, що в подальшому співпраця між Україною й Китаєм ставатиме дедалі щільнішою й ближчою, зі спільністю ідей, інтересів. І одним з найбільш перспективних аспектів ймовірної подальшої співпраці є створення спільних анімаційних проектів.