Новини

«Одна з головних переваг копродукцій – доступ до джерел фінансування, якого не мають фільми національного виробництва», – Скаді Ліз

18 вересня 2018, 19:52

18 вересня в рамках міжнародного медіафоруму KYIV MEDIA WEEK кінопродюсер і засновниця німецької компанії Getaway Pictures Скаді Ліз (Skady Liz) виступила з доповіддю, присвячену фінансуванню кіно і копродукції в Європі.

До створення компанії Getaway Pictures Скаді Ліз була співробітницею студії Тома Тиквера, Дані Леві і Стефана Арндтса X-Filme Creative Pool. До переліку фільмів, над якими працювала Скаді Ліз, входять стрічки найрізноманітнішого жанрового напряму – від історичних байопіків до мелодрам і романтичних комедій, абсолютна більшість з яких є фільмами спільного виробництва. Варто зазначити, що першою копродукцією, над якою працювала продюсер, стала історична драма «Монгол» режисера Сергія Бодрова-старшого, створенням якої переймалися компанії з Росії, Казахстану та Німеччини. Ця кінострічка не єдина у фільмографії Ліз, знята спільно з російськими кіностудіями. У 2012 році відбулася прем'єра російсько-німецької комедії «Як на зло Сибір» (Lost in Siberia), зйомки якої проходили в Мурманську і Санкт-Петербурзі.

Сьогодні довершеними проектами студії вважаються фільми «Потішні ігри» Міхаеля Ханеке, «Прощай, Бафана» (Goodbye Bafana) режисера Біллі Аугустома, що отримала Berlinale Peace Award, драмеді Лулу Ванг Posthumous з Бріт Марліг в головній ролі, а також альманах з відомої серії – «Берлін, я люблю тебе» (Berlin, I Love You), в основу якого покладені одинадцять сценаріїв різних авторів і який став німецькою стрічкою, де продюсерами стали представники Американського континенту.

Серед основних джерел фінансування європейського незалежного кіно Ліз виділила гранти для фонду Eurimages, підпрограми Media програми Creative Euroрe, ​​податкові пільги і рібейти, запропоновані іноземним продюсерам, а також мережу місцевих, регіональних та національних кінофондів.

За словами спікера, сьогодні вже очевидним є той факт, що міжнародні копродукції мають набагато більше шансів бути переглянутими на максимальній кількості територій, ніж фільми національного виробництва. Також копродукції мають доступ до каналів фінансування, недоступних для стрічок національного виробництва. Наприклад, коли Ліз працювала над фільмом «Прощай, Бафана» (а це проект спільного виробництва Франції, Німеччини, Бельгії, Італії, ПАР за участю Великої Британії з бюджетом 10 млн євро), то продюсери фільму збирали бюджет, як мовиться, «по крихтах» з більш як 20 різних джерел.

І цілком іншою була стратегія роботи над нинішньою підготовкою до прем'єри фільму «Берлін, я люблю тебе». Продюсери Getaway Pictures презентували вже повністю розроблений проект для двох продакшн-компаній із США, які й виділили згодом потрібну суму коштів (бюджет стрічки становить майже 8 млн євро).

На думку Скаді Ліз, якщо проект «гарячий», і його потрібно зробити дуже швидко, а також коли продюсер упевнений в його вдалому майбутньому бокс-офісі, то простіше і ліпше працювати за другим сценарієм. Тобто звертатися безпосередньо до тих же, скажімо, американських продюсерів у разі неналежного фінансування, а не «збирати пазл» з десятків різних джерел в багатьох країнах. Коли ж фінансування здійснюється з десятків джерел, краще звернутися до агента по збору коштів (collecting agent) – саме він промоніторить і проконтролює, щоб кожна сторона копродукції дотримувалася раніше досягнутих домовленостей щодо розмірів і термінів фінансування проекту. Зоною його відповідальності стане подальший контроль за витрачання коштів і розподілом прибутку. Надважливо ще на початкових етапах роботи над проектом віднайти професійного сейлз-агента. Він заощадить чимало нервових клітин і допоможе максимально реалізувати комерційний потенціал фільму на різних територіях і на різних платформах.