Новини

Радіо в Україні: перспективи та проблеми переходу на цифру

20 вересня 2018, 11:44

19 вересня в рамках міжнародного медіафоруму KYIV MEDIA WEEK відбулася панельна дискусія «Радіо в Україні: виклики та перспективи», де вперше на KMW говорили про радіо. Спікерами на дискусії виступили фахівці у сфері радіомовлення: Сергій Костинський, Владислав Севрюков, Катерина М'ясникова, Володимир Гончаревський і Микола Чернотицький. Основна тема дискусії –перехід радіо на цифровий формат мовлення.

Ідея цифрового мовлення вже була підтримана Верховною Радою. На конкурсній основі видані ліцензії на мовлення в першому мультиплексі 14-ти радіостанціям. На сьогодні мовлення було здійснено в тестовому режимі і найближчим часом на слухачів чекає запуск цифрового радіоефіру.

Сьогодні в Україні в мовному радіодіапазоні задіяно майже 250 частот, але нещодавно з'явилися нові, які незабаром виставлять на конкурс. При цьому важливо усвідомити, що з освоєнням вільних частот історія появи на ринку нових станцій закінчиться. Ідея просування цифрового радіомовлення полягає в тому, щоб додати нові частоти мовлення, уже в цифровому форматі, і надати можливість аутсайдерам спробувати свої сили, з новими цікавими кейсами.

Спікери заходу одностайно спростували тезу про непопулярність радіо. На думку Катерини Мэ’ясникової, понад 80% населення слухають радіо не менше 4 годин на день. Радіо є прибутковим бізнесом на основі рекламної моделі монетизації, має потужну рушійну силу в комерційному сенсі, проте  вважається недооціненим бізнесом в Україні.

При цьому швидкий перехід на цифру викликав деякі побоювання серед присутніх спікерів. Існують певні проблеми, зокрема: з вивільненням частот рекламна модель роботи радіо може похитнутися, український слухач ще не оснащений цифровими приймачами, за винятком лишень 20 тисяч автомобілів, які перебувають на території України.

До прикладу проблем, які можуть виникнути у радіомовників у разі переходу на цифру, було наведено Норвегію. Наразі це єдина країна, в якій радіо повністю стало оцифрованим. Одначе з переходом на цифру радіо там отримало найгірше покриття від 1952 року, а втрата аудиторії сягнула майже 10%.