Новини

«Технологія блокчейн змінить усе. Чи ні?» — ексклюзивна презентація всесвітньо відомого експерта Мануеля Баделя на KYIV MEDIA WEEK

9 серпня 2019, 18:43

Блокчейн, штучний інтелект (AI) та машинне навчання — це нові актуальні теми, що привертають увагу представників усіх ринків, діяльність яких тісно пов’язана з використанням новітніх технологій. Бурхливий розвиток digital-напрямків та їхнє застосування у світовій практиці змушує гравців медіаіндустрії уважніше придивитися до цих інновацій, оцінити їхні можливості і потенційний вплив на майбутнє. 

Уперше в рамках KYIV MEDIA WEEK 2019 до програми включено низку івентів, що охоплюють головні сфери розвитку сучасних технологій у медіаіндустрії та їхнє практичне застосування у виробництві й дистрибуції аудіовізуального продукту. Йтиметься про актуальні проблеми галузі, шляхи їх вирішення за допомогою нових цифрових моделей та інструментів. 

Одна із тем, яка вже декілька років привертає неабияку увагу і водночас викликає безліч запитань – це технологія блокчейн. Їй пророкують велике майбутнє і здатність змінити обличчя креативної індустрії, завдяки її властивостям: підвищення ефективності, прибутковості та прозорості бізнес-схем. Вона також має великий потенціал для використання у сфері захисту даних та управління маркетинговими витратами. 

Організатори KYIV MEDIA WEEK запросили Мануеля Баделя (Manuel Badel) висвітлити сутність технології блокчейн, її інструменти та можливості застосування в реаліях українського ринку. Мануель Бадель (Manuel Badel) — генеральний директор компанії Badel Media та всесвітньо відомий експерт з питань фінансування, продакшну та бізнес-моделей у галузі цифрових медіа. Він отримав ступінь магістра фінансів, маркетингу та електронної комерції Вищої школи комерційних студій (HEC Montréal) та управління проектами університету МакГілл (McGill University). Бадель був консультантом та менеджером у Telefilm Canada, керівником програмного адміністрування у Канадському медійному фонді (CMF) та директором з оподаткування та кредитування у сфері кіно й телебачення Канадського товариства з підтримки розвитку підприємств у сфері культури (SODEC).

В основі його презентації — масштабний дослідницький проект, присвячений використанню блокчейнів у канадській та світовій медіаіндустріях та їхньому потенційному впливу на кіно, телебачення і цифрові медіа. У презентації Мануель Бадель детально розповість про сутність та основи технології і пояснить, які основні проблеми галузі можна вирішити завдяки використанню блокчейну. 

Характер споживання медіапродукту стрімко змінювався упродовж декількох останніх років. Дедалі більшої популярності набувають VODта інші онлайн-платформи, контент розповсюджується та поширюється через соціальні мережі та популярні канали (як-от YouТube). Усе це чинить великий вплив на гравців ринку — від виробників та дистриб’юторів контенту до традиційних мовників –  і змушує їх шукати нові та ефективні моделі для фінансування своїх проектів. Використання криптовалют та токенів (цифрових жетонів, які можна підключити до блокчейну) відкриває абсолютно нові можливості у сфері мікрофінансування: від залучення інвестицій до монетизації проектів і виплати гонорарів.

Технологія блокчейн дає нові інструменти пошуку інвестицій для реалізації проектів, адже автори і продюсери зможуть залучити необхідні кошти для створення фільмів та шоу, а аудиторія отримає доступ до простих механізмів фінансування цікавих проектів. Токени та криптовалюти тепер можуть бути інтегровані у проект та використані як додаткові джерела фінансування. 

«Технології не мають кордонів, але впровадження фінансових моделей на основі токенів та програмних додатків, що базуються на криптовалютах, залежатиме від фінансово-правових норм, що діють у кожній конкретній країні. Не останню роль у поширенні та практичному застосуванні технології блокчейну відіграватиме адміністративний устрій, структура ринку та його суб’єкти, а також відкритість», — зазначає Мануель Бадель.

Додатково спікер презентує кейси стартапів і програмні додатки, що базуються на блокчейн-технологіях, і зможуть знайти своє практичне використання у таких сферах:

1)    Захист та управління авторськими правами та звітність.

2)    Нові бізнес-моделі управління контентом через «токенізацію» та ком’юніті.

Технологія вже отримала практичне застосування у сфері дистрибуції контенту: її використовують онлайн-платформи, розповсюджуючи так зване блокчейн-відео за запитом (BVOD). Система не потребує ані виставлення рахунків, ані звітності про роялті — платформа надає доступ лише до ліцензованого контенту, що має чітко визначені межі та правила поширення. 

Ще одна актуальна ідея використання технології блокчейн пов'язана з фінансуванням та монетизацією сфери кіновиробництва, де блокчейн допомагає незалежним кінопродюсерам автоматично розподіляти фінансові потоки між усіма учасниками процесу виробництва. Наступний вдалий приклад стосується пошуку джерел фінансування у кінематографі. Автори біографічного фільму поставили собі за мету залучити три чверті виробничого бюджету (а це 40 млн дол. США), випустивши токени спеціально під свій проект. Цей випадок є дуже цікавим та показовим, адже він стосується справді великих проектів, і символізує перехід від застосування блокчейн-технології виключно незалежними виробниками малобюджетної сфери до її застосування у масштабних проектах із солідними бюджетами.

Блокчейн-технологія та можливості, що вона надає, безумовно, викликають неабиякий інтерес як на локальних, так і на світових ринках. Але для впровадження згаданих технологій у загальну бізнес-практику потрібен більш високий рівень обізнаності, демонстрація успішних кейсів та прикладів практичного застосування.

Щодо потенційного функціонування блокчейн-технології в українській медіаіндустрії, Мануель Бадель зазначив: «Блокчейн може використовуватись у контексті української медіаіндустрії у таких сферах, як захист інтелектуальної власності та управління авторськими правами, копродукція та дистрибуція (прозорість, простежуваність, автоматизація процесів), фінансування та монетизація (токенізація)».

Отже, блокчейн — це важлива інноваційна технологія, що має усі шанси і перспективи перетворитися на дієвий інструмент для створення, дистрибуції та збереження контенту. Та чи зможе вона дійсно здійснити революцію, надаючи змогу тим, хто раніше не був учасником медіабізнесу, впливати на галузь, інвестуючи у свої улюблені фільми та шоу? І чи здатні сервіси, що базуються на технології блокчейн, поступово замінити такі популярні платформи, як Netflixта Amazon? 

Долучайтеся до роботи Технологічної секції KMW, щоб дізнатися більше про інновації та блокчейн-технології під час презентації Мануеля Баделя «Технологія блокчейн змінить все. Чи ні?», що відбудеться 16 вересня о 12:00 (конференц-зала London).

Слідкуйте за новинами про інші події медіафоруму на нашому веб-сайті та у Facebook.