Новини

«Як створювати імідж кінематографа країни за кордоном. Досвід UNIFRANCE» –спеціальна доповідь Жоеля Шапрона на KMW 2019

14 серпня 2019, 14:48

17 вересня Жоель Шапрон, експерт UNIFRANCE з питань кінодистрибуції, поділиться секретами промоції французького кінематографа за кордоном з аудиторією KYIV MEDIA WEEK.

Жоель Шапрон (Joël Chapron) – провідний спеціаліст UNIFRANCE по роботі з країнами Центральної та Східної Європи та з просування французького кіно за кордоном. Понад двадцять років Жоель Шапрон співпрацює з міжнародним Канським кінофестивалем, де є кореспондентом відбіркової комісії і складає шорт-лист претендентів на участь у конкурсній програмі. Таку ж саму роботу він виконував для відомого кінофестивалю в Локарно з 2006 по 2012 роки. Жоель Шапрон є автором безлічі книг і статей про французьку кінематографію, систему підтримки кіно, промоцію, дистрибуцію та фінансування. Його роботи перекладені на багато мов.

Жоель Шапрон розкаже про створення міжнародного іміджу національного кінематографа та про роль державної підтримки в цьому процесі. На прикладі організації UNIFRANCE він розповість про головні завдання державної установи, створеної для промоції національного кіно. Зокрема, про спеціальні події, що організовує UNIFRANCE, та основні принципи розподілення між ними фінансової та технічної підтримки. У своїй доповіді пан Шапрон висвітлить два основних компоненти іміджу національного кінематографа за кордоном – дистрибуцію та промоушн. До того ж він розгляне DVD та VOD як можливі способи міжнародної дистрибуції фільмів, що не дійшли до кінотеатрів та роль короткого метру в промоції національного кіно. Жоель Шапрон торкнеться теми іміджу кінематографів  інших країн на території  Франції, та як його можна розбудувати, пояснюючи роль місцевих кінематографістів та державної підтримки на цьому шляху. 

Пан Шапрон побудує свій виступ навколо французької моделі фінансування. Її було впроваджено більш, ніж 70 років тому, а вона з того часу майже не змінилась, якщо не брати до уваги незначні пристосування під нові умови ринку. Впродовж усього періоду становлення французький кінематограф був під захистом законодавства та користувався підтримкою держави. Запровадження системи фінансування відбувалось поступово, хоча багато хто йому опирався, як всередині країни, так і за її межами. Зокрема, проти такої реформи висловлювались представники міжнародних ринків, як от кіноіндустрії США. Незважаючи на запекле протистояння навколо нової системи, позиції французького кінематографа вдалося відстояти, і довести суспільству, що культура не є продуктом економіки. Тоді з’явилась концепція «винятковості культури»: в ході перемовин на державному рівні, питання кіно та телебачення не можуть бути полем для компромісу у Франції. 

UNIFRANCE – це урядова організація, створена в 1949 році французьким кіноцентром CNC (Centre national du cinéma et del'image animée). Організація відповідає за промоцію французького кінематографа за кордоном та налічує близько 1000 членів: продюсерів повнометражних та короткометражних фільмів, експортерів, агентів з продажу, режисерів, акторів, сценаристів та талант-агентів. UNIFRANCE регулярно проводить різноманітні заходи, присвячені кінематографу Франції, спрямовані на баєрів, ЗМІ та публіку – три основні цілі промоції. Загалом UNIFRANCE організовує 17 заходів, серед них Фестиваль Французького кіно в Акапулько (Acapulco French Film Festival), Берлінський тиждень французького кіно (Berlin French Film Week), Рандеву з французьким кіно в Нью-Йорку (Rendez–Vous With French Cinema a New York) та інші. 

До того ж UNIFRANCE сприяє участі французького кіно в найпрестижніших кіноподіях світу та надає адресну підтримку дистриб’юторам у роботі з новими ринками, щоб забезпечити успіх на цих територіях. Фестивалі створюють резонанс навколо французького кінематографа, адже участь у головних світових заходах, присвячених кіно, подовжує прокатне життя французьких фільмів і загалом позитивно впливає на комерційну дистрибуцію та продажі.  

Один із пріоритетів UNIFRANCE – промоція короткого метру. Відділ короткометражних фільмів UNIFRANCE став незмінною ланкою між французькими режисерами, продюсерами та програмниками іноземних кінофестивалів. Він дає можливість представити французький короткий метр на більш ніж 100 заходах і в 40 країнах світу, незалежно від того, присвячені вони виключно короткометражному формату, наприклад, фестиваль у фінському Тампере, португальський фестиваль у Віла-ду-Конде (Vila Do Conde), фестиваль у шведському місті Уппасава (Uppsala), Токійський фестиваль короткого метру (Tokyo Short Shorts), австралійський Sydney Flickerfest, або мають більш широку жанрову палітру, як от фестивалі в Берліні, Венеції, Торонто, Локарно, Роттердамі чи Санденс. Крім того, велика увага приділяється дистрибуції короткометражних фільмів в digital форматі. UNIFRANCE продовжує розвивати свою B2B онлайн-платформу Short Film Gallery, створену з метою популяризації та експорту французьких короткометражних фільмів. Галерея служить містком між французьким продакшном і міжнародними ринками, дозволяючи всім каналам дистрибуції (фестивалі, театри, телебачення, VoD, онлайн-платформи і тощо) відкривати для себе більше французьких короткометражок і залучати їх до своїх програм. Фестивалі, які є партнерами UNIFRANCE, мають широкий доступ до галереї короткометражних фільмів, де вони можуть знайти усі останні екранізації, а також інформацію про мовників і дистриб'юторів. Додатково, під час фестивалів та панорам, організованих UNIFRANCE, онлайн-платформа MyFrenchFilmFestival.com пропонує веб-користувачам з усього світу можливість подивитися 10 короткометражних фільмів з субтитрами десятьма мовами.

Впродовж останніх кількох років українська кіноіндустрія переживає період відродження, демонструючи значний прогрес в кількості, різноманітності та якості локального аудіовізуального продукту, не в останню чергу завдяки державній підтримці і новому Закону по підтримці кіно, прийнятому в 2017 році. Розробка ефективних моделей дистрибуції, які сприятимуть просуванню українського контенту, є предметом широкого обговорення серед виробників, режисерів, мовників і усіх інших представників галузі. Тому досвід UNIFRANCE, може слугувати вдалим прикладом просування вітчизняного кінематографа за межами держави.

Презентація Жоеля Шапрона «Просування фільму за кордоном. Досвід UNIFRANCE» відбудеться на міжнародному медіафорумі KYIV MEDIA WEEK 2019, 17 вересня в Hyatt Regency Kyiv (Україна).

Секція організована за підтримки Держкіно України.

Слідкуйте за оновленнями програми на веб-сайті KMW і сторінці Facebook.

Поспішайте! Реєстрація early bird доступна тільки до 15 серпня.